Кухня

Славата на самоковския картоф е съизмерима с тази на казанлъшката роза.

Местната кухня носи основните белези на българската кухня – питателна и вкусна.
Ястията са разнообразни и задоволяват вкуса и на най-взискателния турист – здравословно хранещ се или вегетарианец, обичащ месните ястия или авантюрист.
Ястията са предимно от продуктите, които се отглеждат в Самоковската котловина. Типична замеделска култура са картофите (късни и средноранни). Славата на самоковския картоф е съизмерима с тази на казанлъшката роза.
Подходящите природни условия позволяват отглеждането на зърнени култури – царевица, пшеница, ечемик, овес и ръж, което благоприятства използването им за приготвянето на хляб и хлебни изделия от местни производители. Зеленчуковите насаждения, имащи важна роля в направата на местните специалитети са праз лук, спанак, киселец, моркови, зеле, тиква. Важно място при приготвянето на храна заемат и останалите зърнени култури - боб, зелен фасул, леща, грах.

В приготвянето на ястията, местни домакини слагат тайни съставки, прясно набрани от полите на Рила, който овкусяват ястията и им придават уникален вкус.
Другата тайна за изключително вкусната храна и апетитът, който се „отваря” на турстите е самият планински въздух и използването на екологично чисти продукти.

Когато сте в Самоков не пропускайте да опитате месния зелник
(в който няма зеле, а само праз лук), качамак с масло и пръжки, боб в гърне, супа от речни раци, пъстърва с хрупкава коричка. Ако желаете да вкусите от разновидностите на местните домакини можете да посетите празника на Рилския зелник, който се провежда ежегодно през юни в с. Бели Искър. Ако сте любители на ястията от боб, за вас е празникът на Радуилския боб - "Боб Фест", който се провежда през септември. Месец по късно е празникът на Картофите, който се провежда в к.к. Боровец.
Краят на гурме турът идва с дегустирането на типичното бяло сладко, сладкото от малини, ягоди или боровинки, както и тиквеникът. Ако искате нещо по-леко можете да опитате биволско кисело мляко, овкусено с мед и захаросани ядки.
Информация: e-Samokov
Снимки: Internet