Географско положение

Географски координати: 42º 20’N / 23º 33’ E



Община Самоков се намира в южната част на Югозападния регион, в Софийска област. Територията на общината обхваща 1303,6 кв. км., което е 19,01 % от площта на областта. На изток границите на общината опират в Ихтиманска Средна гора, на запад естествена граница са планините Плана и Верила, на север областта се простира до Витоша, а на юг се е сгушила в полите на величествена Рила. Като естествен разделител на общината е централно минаващата р. Искър. Средната надморска височина на Самоковската котловина е 950 метра.
Географското положение на община Самоков има две важни особености: първо - благоприятно транспортно - географско положение. Предвижда се през нейната територия да премине участък от Международния транспортен коридор № 8, свързващ Албания, Македония и България (от Адриатическо море през Кюстендил за Черно море). Второ, в близост до гр. Самоков се намират редица големи градове, сред които и столицата на България, както и граничните ни пунктове със Сърбия, Македония и Гърция. Макар и разположена в периферията на страната, поради това, че е на кръстопът, общината има централно географско положение.
Самоков отстои на 60 км от София, на 10 км от курорта Боровец, на 8 км от един от входовете на Национален парк „Рила”, на 29 км от минералните извори в Сапарева баня, на 14 км от тези на Белчин бани, на 27 км от балнеоложкия комплекс в Долна баня и на 12 км от язовир „Искър” .

Самоков е най - голямата община в Софийска област. На територията й са селата: Алино, Бели Искър, Белчин, Белчински бани, Говедарци, Горни Окол, Гуцал, Долни Окол, Доспей, Драгушиново, Злокучене, Клисура, Ковачевци, Лисец, Маджаре, Мала църква, Марица, Ново село, Поповяне, Продановци, Радуил, Райово, Рельово, Шипочане, Широки дол, Яребковица и Ярлово.

Информация: е-Samokov
Снимки: Internet, сп. "Одисей"