Спорт

Самоковците се „раждат” художници, скиори, футболисти или баскетболни шампиони.

„Здрав дух в здраво тяло” е максимата, която ръководи всеки самоковец. Местните хора носят спортния хъс и духът за победа навсякъде. Едно е сигурно в този малък град са положение основите на първите спортни клубове в България в края на XІX и началото на XXв. По късно се сформират и първите алпийски клубове и туристически дружества.
Бившето спортно училище „Отец Паисий” и настояще Никола Велчев е средище за развитието на бъдещи шампиони по класическа и свободна борба, лека атлетика, баскетбол, футбол, ски алпийски дисциплини и ски бягане. Наред с прилагането на съвременни техники за обучение на разположение е и солидна спортна база, на която спортистите да се подготвят за състезания. Освен с два открити басейна, на територията на община Самоков има два стадион – „Искър”, на който, обикновено се провеждат приятелските срещи на местният футболен отбор ПФК „Рилски спортист”, а вторият е част от спортната база на Спортно училище Никола Велчев. Към нея са залата за борба (на която се подготвя Националния ни отбор), както и обновената баскетболна зала за 300 човека. Практикуващите тенис използват двата тенис корта разположение в двете части на града. Любителите на точната стрелба, могат да тренират на стрелбището, намиращо се зад стадион „Искър”. Покачването на адреналина е възможно, благодарение на автомото спортен клуб „Самоков рейсинг тим”, който възстанови планинското автомобилно състезание по маршрута Бели Искър – Боровец.
През 2006г. мотополигон „Ридо” бе домакин на Световния индустриален шампионат по мотокрос, на който се проведе кръг от шампионата на планетата в най-големия клас МХ- 3 /650 сс/, заедно с европейския шампионат при 250 кубиковите мотори. Специално за “Гранд при България 2006” бяха направени модификации на трасето и инфраструктурата на съоръжението, за да отговаря на международните изисквания за състезания от такъв ранг.
През 2008г. отвори врати и първата многофункионална спортна зала, отговаряща на европейските стандарти. В нея се подготвя баскетболния тийм Рилски спортист, както се играят и контролните им срещи. Комплексът се състои от две зали - първата със своите 2200 места ще е домакин на спортни прояви в 16 вида спорт, а другата по-малка зала ще се използва за тренировки. В строящата се постройка към Спортната зала се предивжда изграждането на басейн, тренировъчен комплекс, както и леглова база.
За любителите на зимните спортове бе изградена открита писта и седалков лифт в местността „Боричо”. Строителството на "Боричо" започна през лятото на 2006 г. и за зимния сезон на 2007 г. лифтът бе готов. Тъй като тогава нямаше сняг, комплексът не можа да функционира. През 2008г. природата бе по-благосклонна към скиорите и това даде възможност пистата да бъде обработена и да стратира с настъпването на зимния сезон. Като допълнение бе изградена и снежна инсталация, която позволява на комплекса да функционира и при по-незаснежена зима.
Това лято започва поставянето на пластмасови седалки на стадион „Искър”, в най-предпочитания от феновете сектор „А” Там ще бъдат монтирани около 2000 седалки в клубните цветове - оранжево и синьо. Ремонтни дейности се извършват и на помощното игрище до стадиона. Там работници зачимяват наново целия терен, като използват специални холандски торове. (информация в. „Приятел”). Капацитетът на стадиона е 7 000 места. През лятото на 2006 г. му бе направен ремонт в сектор „Б”, където бяха поставени пластмасови седалки. Стадионът разполага и с козирка, под която има 200 места. Клетката за гости е за 500 човека и се намира в южния сектор.

ПФК Рилски спортист:

История:
Рилски спортист възниква след поредица реорганизации на старите местни клубове Спортклуб, Бенковски и Левски. Като клуб Рилски спортист се появява през 1947
г. Две години по-късно през 1949г. във връзка с реорганизацията на спорта у нас на производствен принцип дружеството се разпада на няколко доброволни спортни организации (ДСО). Основните от тях са Червено знаме, Динамо и Строител. През 1957г. всички ДСО в Самоков са обединени в ДФС Рилски спортист.
В Самоков през отделни периоди са развивали дейност различни футболни отбори: Спортклуб (1921 г. - към Американската гимназия), Атлетик (1923 - след обединение на Диана и Сила), Раковски (1923 г.), ФК 23 (1923 г.). По-късно възникват: Бенковски (1924 г.), Левски (1930 г.), Свобода (1943 г. - съществувал до 1945 г.) и др. На 13 февруари 1947 г. Бенковски, заедно с Левски, формират физкултурно дружество Рилски спортист.
През есента на 1949 г. следва нова реформа. В града са обособени няколко доброволни спортни организации на ведомствен принцип, най-известна от които е Червено знаме. През 1957 г. те са присъединени към възстановеното дружество за физическа култура и спорт Рилски спортист. В 1985 г. на негова основа се образува едноименният футболен клуб, който започва да се развива самостоятелно.
Успехи:
Рилски спортист печели 1-во място през сезон 2001/2002г., 2005/2006г. В „Б” група (където има 2 824 участия). В елитната „А” група, отборът има две участия през 2002/2003г. и 2006/2007г., като и двата пъти заема 14-то място. Клубът има три четвъртфинала за купа
през 1951г., 2002г. и 2006г.

БК Рилски спортист:

История:
БК Рилски спортист е баскетболният отбор на град Самоков. Той е основан през 1927 г. Клубът има мъжко и дамско направление.

Мъже/ Жени:



Момчета/ Момичета:

Успехи:
И двата отбора играят в елитните дивизии А1

Сред видните самоковски спортисти днес открояваме имената на:
Мария Димова, Иван Ранчев (сноубордисти от клуб „Ледени Ангели”)
Венелин Вуков, Красимир Анев, Мирослав Кенанов Ралица Галева (биатлонисти от СК „Рилски спортист”)
Владимир Зографски (ски-скачач)
Силвия Маджарова, Димитър Христов, Петя Георгиева, Десислава Славева, Деница Вълчева, Здравко Йорданов, Антони Николов, Даяна Симеонова (ски)
Станислава Бандрова, Боян Софин, Стоил Ваев (ориентиране)
Даниел Димитров, Димитър Илиев, Владимир Занев (клуб „Рилски атлет”)
Любомир Димитров (член от мъжкия ни отбор по борба)
Янко Ташев, Любомир Попов – Бубо, Петър Пенев (състезатели на Моторен спортен клуб „Ридо”).

Информация: e-Samokov,
Снимки: e-Samokov, Internet